Eesti kool Põhja-Inglismaal avaaktus

Pühapäeval, 1. septembril 2013 kogunesid Põhja-Inglismaa Eesti koolis õppetööd alustavad lapsed Bradfordi Eesti Kodu klubisse avaaktusele. Kohaletulnud õpilasi oli 9, haiguse tõttu ja muudel põhjustel jäi peole tulemata 9.

Päev algas kell 12.00 väikese „võileiva-mahlatunniga“, kell 12.20 algas laulutund, mida korraldasid külalisõpetajad Karin Blakeley ja Reet Järvik. Õpiti laulu „Tige tigu“. Laul oli pahas tujus teost, kes tahtis oma naabriga riidlema minna, kuid leebus, kui nägi, et naaber talle pakkus teed ja sooja suhkrusaia. Lastel olid kasutada ka suvelaagris meisterdatud sipelgad, ussikesed, tõugud, sajajalgsed ja liblikad, mida käike näidata sai. Laul oli ühtaegu nii lõbus kui õpetliku sisuga. toimus ka kooli esimene meisterdamise tund –  kaunistati paberist väljalõigatud sügislehti, mis omale hiljem kodu leidsid aula seinal.

Peale väikest vaheaega algas aktuse ametlik osa, kus tervituse ütles Bradfordi Eesti Kodu klubi esimees Vello Vahter, oma mälestusi kunagisest Bradfordi Eesti täienduskoolist jagasid Karini Ja Reet. Lapsed said teada, kui väga endised õpilased oma eesti keele oskust hindavad, kuigi igalaupäevane kooliskäimine vahel tüütuna tundus. Lisaks eesti keelele ja kultuurile, said toonased õpilased endale ellu kaasa ka hulgaliselt eesti soost sõpru. Seejärel jagati kõigile õppureile välja koolimütsid, mida meile lahkelt oli annetanud Eesti koolimütside tootja Velmard ning Kukeaabitsad ja sinnajuurde kuuluvad töövihikud, mis meile saabusid Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Instituudi poolt.

Aktuse lõppedes tutvustati koolis tööleasuvaid õpetajaid, nendeks on sel õppeaastal Katrin Hiietam (emakeel), Marrit Kanna (käsitöö), Haldi Kranich-Wood (käsitöö, emakeel), külalisõpetajateks (Reet Järvik (laulmine, emakeel) ning Karin Blakeley (laulmine). Peale aktuse lõppedes said pered end lasta pildistada värske õppuriga, kel peas uhke müts ja käes tuliuus aabits (vaata pilte siit)

Siinkohal oleks nüüd sobilik südamest tänada kõiki, kes meid kooli tegevuse alustamisel on aidanud lisaks eelpoolmainitutele: Bradfordi Eesti Kodu, nõu ja jõu eest, Helgi Öpikut helde annetuse eest ning kõiki õpetajate pereliikmeid ja sõpru, kes kannatlikult oma abi pakkusid nii toolide aktusesaalis  seadmisel, koolitarvikute transpordil, lipukeste värvimisel ja lehtede paberist väljalõikamisel. Aitäh!, Teie jõupingutuste tulemusena läks aktus korda!